Tusen sätt att hoppa in i den cirkulära ekonomin

Du kan söka exempel på olika företags affärsverksamhet kring cirkulär ekonomi samt information om produkter och tjänster, som du kan ha nytta av då du utvecklar din verksamhet.

Företagslivet är fullt av inspirerande berättelser om den cirkulära ekonomin. På den här sidan hittar du några exempel på uppfinningsrika sätt att ta till sig den cirkulära ekonomin som en del av verksamheten.

De valde att hyra ut sina maskiner istället för att sälja dem (Produkter som tjänster)

Företaget, som tidigare sålde maskiner för skötsel av grönområden och snöröjning, utvecklade sin verksamhet genom att erbjuda sina produkter även som tjänster. Produkterna är av hög kvalitet, vilket innebär att de kan användas mycket och håller länge. Företaget bestämde sig för att "tjänstefiera" sina produkter genom att helt enkelt hyra ut dem i stället för att sälja dem. Kunderna betalar en månatlig hyresavgift och har tillgång till gräsklippare under sommarsäsongen och snöslungor under vintersäsongen. Maskiner som inte används under säsongen lagras av företaget, som underhåller dem och ser till att de alltid är i gott skick inför nästa säsong. Företagets viktigaste kunder är kommuner och entreprenörer som arbetar för kommuner. Genom att maskinerna sköts av proffs förlängs deras livslängd.

De köper tillbaka kontorsmöbler och förlänger deras livscykel (Förlängning av en produkts livslängd)

Ett företag som säljer kontorsmöbler har gått in för att förlänga livslängden på sina möbler genom att köpa tillbaka möbler som inte längre är relevanta för kundföretaget. Möblerna slängs inte bort, utan repareras och säljs sedan vidare till nya företag eller privatpersoner. Kontorsmöblerna används därför under en längre tid, vilket ökar företagets affärseffektivitet. De möbler som inte är i säljbart eller reparerbart skick går inte heller till spillo. Företaget tar tillvara alla beståndsdelar och bygger upp ett eget reservdelslager.

Vasslen tas till vara och blir till foder och gödselmedel (resurseffektivitet)

En litet jordbruk med kor och ett eget småskaligt mejeri ser till att inget går till spillo. I ett mejeri blir det massor av vassle som biprodukt vid ystningen. I stället för att slänga vasslen, har man inlett ett samarbete med en närliggande gård med grisuppfödning. Vasslen blir till foder för grisarna och används även som gödsel på åkrarna. Under sommaren tas en del av vasslen även till vara i det egna mejeriet. Den används till att göra sorbet, och även som degspad vid bakningen i gårdens sommarcafé.

Webbutik som säljer matsvinn (Förlängning av en produkts livscykel)

Det finns flera goda exempel på företag som tar tillvara matsvinn. Ett företag öppnade en webbutik där det endast säljs matvaror som annars skulle slängas bort. Det har t.ex. uppstått ett överflöd av varor på grund av överproduktion, förpackningarna har ändrat eller bäst före datumet håller på att gå ut. Företaget samlar in varorna från olika livsmedelsaffärer och säljer dem vidare via webbutiken. Livsmedelsaffärerna får betalt för varor som annars skulle ha slängts bort och kunderna får dugliga varor till ett billigare pris. För kunden fungerar det som vilken webbutik som helst.

Ullen kastas inte bort utan används inom odling (Resurseffektivitet)

Ull är en förnybar resurs som redan i sig har ett litet kolavtryck. Men vad händer med den ull som inte duger till textilindustrin? Detta funderade ett företag på och gör nu allt från marktäckningsmaterial till gödselpellets av den kasserade ullen. Inom trädgårdsodling använder man i vanliga fall plast som täckningsmaterial för att förhindra uppkomst av ogräs. Men nu är det alltså möjligt att använda täckningsmaterial gjort av ull som annars skulle ha slängts bort. Förutom att produkten i sig är gjord av ett mer miljövänligt material, använder man alltså även ett material som annars skulle ha gått till spillo och på så sätt skapas ett mervärde för företaget.

Se hur andra företag har antagit affärsmodeller för cirkulär ekonomi

Sitras nya cirkulära ekonomis mest intressanta 2.1-lista presenterar 41 pionjärföretag inom cirkulär ekonomi från Finland. Med sin lista uppmuntrar Sitra finländska företag att utveckla smarta affärsmetoder baserade på den cirkulära ekonomin.

Följ oss på

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu - Kiertotalousakatemia
Novia ammattikorkeakoulu