Den cirkulära ekonomin syftar till att minska tillverkningen av nya produkter och minska behovet av icke förnybara och förnybara råvaror. Den cirkulära ekonomin kräver resurs- och energieffektiv produktion och användning samt förmåga att använda hållbara energi- och logistiklösningar. Det huvudsakliga mervärdet i den cirkulära ekonomin skapas genom följande.
Affärsmodellen för den cirkulära ekonomin erbjuder möjligheter att tjäna mer pengar på en produkt eller ett material som redan tillverkats. Sidoströmmar används mer effektivt, vilket leder till mindre avfall som en kostnadspost. Återanvändning av material minskar materialkostnaderna och prisvolatiliteten minskar i takt med att tillgången på återvunna råvaror förbättras.
vilka drivkrafter för förändring som påverkar din verksamhet. Vilka utmaningar innebär de för ditt företag? Fundera också över vilka möjligheter som förändringarna erbjuder.
hur ditt företag kan gå mot en cirkulär ekonomi. Titta på befintliga exempel. Vilken eller vilka affärsmodeller är lämpliga för er?
vad du behöver göra för att modernisera ditt företag. Behöver du nya färdigheter eller nya partnerskap? Vilka andra utvecklingsbehov ser du?
din personal, nyckelsamarbetspartners och andra centrala aktörer för att stödja genomförandet, så att det är möjligt att driva en systematisk förändring.
övergång till en cirkulär ekonomi och följ de positiva effekterna av förändringar som stöds av hållbar utveckling på ditt företags resurseffektivitet, lönsamhet och företagsvarumärke.
Den cirkulära ekonomin bygger på tekniska och biologiska kretslopp. De kräver nya typer av ekosystem som möjliggör livscykelkänslig design, förlängning av produkternas livslängd, återvinning, återanvändning och återtillverkning av produkter och råvaror samt ersättning av produkter med tjänster inom olika sektorer. Ekosystemen kräver nya marknadsplatser och ett djupare samarbete. Utvecklingen av dem kräver dock ett starkt innovationsekosystem som bygger på behovs- och utmaningsdriven utveckling och samarbete.
Den cirkulära ekonomin bygger på samarbete inom och mellan företag, vilket möjliggör lösningar för cirkulär ekonomi. Inom olika sektorer kräver övergången till en cirkulär ekonomi en god grundkunskap om sektorn, vilket gör det möjligt att identifiera de frågor och affärsgrunder som påverkar sektorn.
Den cirkulära ekonomin kräver samtidiga förändringar i flera aktörers verksamhet. Därför är det inte säkert att alla ekonomiska fördelar kan realiseras omedelbart. Att förändra sitt sätt att bedriva verksamhet kanske inte är lönsamt på kort sikt, men på lång sikt kommer företagen att delas upp i vinnare och förlorare.
Företagsmiljön, som kanske inte är redo för nya arbetssätt och partnerskap, t.ex. på grund av regelverk eller bristande infrastruktur, skapar sina egna utmaningar. EU:s regelverk kommer att bidra till att ta itu med de flaskhalsar som går genom alla värdekedjor och aktörer inom den cirkulära ekonomin.