Kiertotalousakatemian logo

YRITYSESIMERKIT

Koska tulevaisuus on kiertoa

Tältä sivulta löydät yritysesimerkkejä liiketoimintamallien muutoksista, jotka ovat johtaneet paitsi kestävämpää myös taloudellisesti kannattavampaan liiketoimintaan.

1. Tuotteet palveluina
2. Elinkaaren pidentäminen
3. Resurssitehokkuus maataloudessa
4. Hävikin pienentäminen
5. Ylijäämän hyödyntäminen

1. Tuotteet palveluina - vuokralle ostamisen sijaan

Yritys myi aikaisemmin viheralueiden kunnossapitoon ja lumen poistoon tarkoitettuja koneita, mutta päätti kehittää toimintaansa tarjoamalla tuotteitaan myös palveluina. Tuotteet ovat korkealaatuisia, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää paljon ja ne kestävät pitkään. Yritys päätti vuokrata niitä myynnin sijaan. 

Asiakkaat maksavat kuukausittaisen vuokran, jonka myötä heillä on käytettävissään ruohonleikkurit kesäkaudella ja lumilinko talvikaudella. Koneet, jotka eivät ole käytössä varastoidaan ja huolletaan seuraavaa kautta varten. Pääasiallisia asiakkaita ovat kunnat ja kunnille työskentelevät urakoitsijat.

2. Toimistokalusteiden takaisinosto ja elinkaaren pidentäminen kunnostamalla

Toimistokalusteita myyvä yritys on pyrkinyt pidentämään kalusteiden elinkaarta ostamalla takaisin kalusteita, joilla ei ole enää merkitystä yritykselle. Toimistokalusteita ei heitetä pois, vaan ne korjataan ja kunnostetaan, minkä jälkeen ne myydään uusille yrityksille tai yksityishenkilöille. Toimistokalusteita käytetään näin ollen pidempään, ja samalla yrityksen liiketoiminnan tehokkuus kasvaa. Kunnostuskelvottomat huonekalut käytetään varaosina, joille yritys on rakentanut oman varaosavaraston. 

3. Kun resurssitehokkuus tuli maanviljelyyn - herasta rehua ja lannoitteita

Pieni maatila, jolla on lehmiä ja oma pienimuotoinen meijeri varmistaa, ettei sivuvirroista mene mikään hukkaan. Meijerissä syntyy paljon heraa, joka on lihotusprosessin sivutuote. Sen sijaan, että he olisivat heittäneet heran pois, he ovat aloittaneet yhteistyön läheisen sikatilan kanssa. Herasta tulee rehua sioille, ja sitä käytetään myös lannoitteena pelloilla. Kesäisin osa herasta käytetään myös yrityksen omassa meijerissä. Sitä käytetään sorbetin valmistukseen sekä taikinavoiteena tilan kesäkahvilan leivonnassa.

Herasta voi valmistaa kaikenlaista. Myös lannoitteita.

Tutustu miten muut ovat hyötyneet kiertotalouden liiketoimintamalleista

Sitran uusi Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -lista esittelee 41 kiertotalouden edelläkävijäyritystä Suomesta. Listallaan Sitra kannustaa suomalaisia yrityksiä kehittämään fiksua liiketoimintaa kiertotaloudesta.

4. Hävikistä ruokapöytään - verkkokauppa pidentää elintarvikkeiden elinkaarta

Markkinoilla on useita hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka hyödyntävät ruokahävikkiä tehokkaasti. Eräs yritys avasi verkkokaupan, joka myy pelkästään elintarvikkeita, jotka muuten heitettäisiin pois. Syynä hävikkiin on ylituotanto, muuttunut tai virheellinen pakkaus tai umpeutuva parasta ennen -päiväys. Yritys kerää tavarat eri supermarketeista ja myy ne edelleen verkkokaupan kautta. Valintamyymälöille maksetaan tavaroista, jotka muuten olisi heitetty pois, ja asiakkaat saavat laadukkaita tavaroita halvemmalla. Asiakkaan kannalta palvelu toimii kuten mikä tahansa muukin verkkokauppa.

5. Ylijäämävillasta resurssitehokkaasti maanpeitettä ja lannoittepellettejä

Villa on uusiutuva luonnonvara, jonka hiilijalanjälki on pieni, mutta mitä tapahtuu villalle, joka ei kelpaa tekstiiliteollisuudelle? Eräs yritys on ajatellut tätä ja valmistaa nyt käytöstä poistetusta villasta kaikkea mahdollista aina maanpeitteestä lannoitepelletteihin. Puutarhaviljelyssä muovia käytetään yleensä peittomateriaalina rikkaruohojen torjumiseksi. Käytöstä poistettu villa mahdollistaa muovin korvaamisen villasta valmistetulla mullalla. Toisin sanoen, vaikka villa itsessään on ympäristöystävällistä materiaalia, olisi ylimäärävillasta villasta tullut jätettä, ellei siitä olisi kehitetty uusia tuotteita, jotka luovat yrityksen liiketoiminnalle lisäarvoa. 

Kiertotalousakatemia tukee yrityksiä vihreässä siirtymässä.

Seuraa somessa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu - Kiertotalousakatemia
Novia ammattikorkeakoulu